Skip to main content

Kembara Ilmu Padang : Catatan 19 mei 2013


Catatan 19 mei 2013

Pemandangan di waktu pagi di Parai Mountain Resort ini sungguh menarik kerana Parai Mountain resort terletak di atas bukit. Penginap di sini dapat merasai pemandangan yang sungguh luar biasa kerana dapat melihat Gunung Singalang dan Gunung Marapi dengan jelas. Suasana pagi disini juga sungguh nyaman dan sejuk, suhunya mencecah 22-24 darjah celcius. 


* Pagi ini aku bersama Farhan Nasri dan Muzakir meninjau sekeliling kawasan Parai Mountain Resort untuk mendapatkan “Shoot” bergambar yang terbaik . Masa yang terbaik untuk bergambar atau mengambil gambar adalah di waktu pagi kerana di waktu pagi suasana tempat ini berkabus tebal.

* Ketika sedang beratur untuk mendapatkan sarapan pagi tadi, berbual dengan seorang mak cik yang turut beratur bersama aku. Rupanya mak cik itu pernah belajar di UKM, Bangi. Malaysia. Tahniah kepadanya kerana beliau berjaya menamatkan pengajian Master dan PHD di UKM. Kami sempat bertukar bisnes kad dan poskad.Rupanya dia seorang pensyarah dan pengkaji di Kampus STMIK Indonesia di Kota Padang. Tujuan beliau ke Bukit tinggi bercuti bersama keluarganya.

* Teringat dialog bersama pensyarah dan keluarganya. Ketika aku memberi poskad kepadanya dia melihat poskad itu dan terkejut.

“Jaringan Anak muda? JARINGAN itu bahasa Indonesia, kenapa guna bahasa Indonesia?” Tanya mak cik itu, gayanya seperti ingin mengkritis.
“ Apa salahnya, kita ini kan serumpun, sama sahaja tiada perbezaan antara Malaysia dan Indonesia” jawab aku kepadanya.
“ Bagusnya. itu bagi orang yang faham, Bagaimana pula dengan orang yg tidak faham” celah si suami.
“ Jika begitu sifirnya mudah, Orang yang faham itu berilah kefahaman kepada orang yang tidak faham” jawab aku kepada si suami.

Lalu sikeluarga ketawa dan menjemput ke rumahnya di Padang suatu hari nanti jika ada kelapangan waktu.

*Sebelum Check Out, Aku sempat menemuramah pekerja disini dan bertanyakan pandangan terhadap Malaysia. Jawapan mereka semua sama. Mereka sukakan Malaysia kerana orang Malaysia semuanya ramah-ramah.”

Kesimpulannya jadilah seorang PERAMAH kerana anda akan dipandang tinggi oleh masyarakat luar.


KOLUMIS PENULIS

        
Albark Yunus Bat ,Pelajar jurusan bidang hospitaliti di Kuala Lumpur Metropolitan University College , Timbalan Perhubungan Antarabangsa PKPIM KLMU dan Eksekutif Pemasaran Jaringan Anak Muda.Comments

Popular posts from this blog

Bersama Hijjaz Kasturi ,Arkitek Terkenal

Pembentangan menarik arkitek terkenal negara,Hijjaz Kasturi di ASWARA lewat petang tadi. Hijjaz Kasturi yang bertanggungjawab merekabentuk bangunan-menara yang unik-unik di Malaysia seperti menara rebung TM,bangunan Tabung Haji,menara Maybank,Pusat Konvensyen Putrajaya ,menara Alor Star dan banyak lagi.

Beliau bicara soal idea INOVATIF ,rekabentuk yang menekankan aspek GO GREEN,dan kerja-kerja KREATIF. Idea senibina beliau punya makna tersendiri dan penuh falsafah disamping menerap mesej kemelayuan keislaman kemalaysian. Misalnya menara Maybank punya falsafah dari rekabentuk keris Melayu manakala Tabung Haji itu ada falsafah rukun Islam dari rekabentuknya.Beliau mengharapkan kita tetap membahaskan soal rekabentuk yang mempunyai ciri kemalaysiaan. Bagi seorang arkitek kata beliau rekabentuk masing-masing selalunya dipengaruhi juga oleh "school of thought" mereka. Beliau juga melontarkan persoalan bagaimana ukiran Melayu turut dipengaruhi oleh suasana persekitaran,kebudayaan ora…

Catatan Kembara di Thailand

oleh Wan Mohamad Wasif Catatan Kembara di Thailand
Sudah lama saya memasang niat untuk kembara ke Selatan Thailand apatahlagi selepas mendengar kisah pengalaman sahabat-sahabat yang mengadakan pelbagai program kebajikan dan pendidikan disana.


Ada yang ke sana membuat kajian tentang sejarah dan tokoh di Pattani,ada yang menjadi sukarelawan mengajar Bahasa Melayu di sana,ada yang mengisi pelbagai program khusus untuk anak-anak yatim disana.Faktor keselamatan sering menghalang saya untuk kembara ke sana,apatahlagi tv di Malaysia sering juga memaparkan berita tentang pembunuhan-tembak menembak di Selatan Thailand sehingga mengerunkan sebahagian orang  untuk ke sana dan beberapa kali juga saya dinasihatkan untuk menangguhkan kunjungan ke sana atas faktor keselamatan oleh sebahagian orang yang mengikuti perkembangan berita terhadap apa yang sedang berlaku disana.Mendengar kisah pengalaman sahabat yang telah kembara disana tanpa apa-apa masalah membuatkan saya cemburu untuk ke sana.
Pelawaan un…

21st Century Maritime Silk Road and Chinese Soft Review and Prospect

Perbincangan mengenai 'Silk Road' atau Laluan Sutera akan sama sekali menyentuh period era Kerajaan Melayu Malaka, ini dijelaskan menerusi pembentangan oleh Prof. Zhang Xiping bertajuk Malacca: The Dynamic Nexus of East West Contact (merupakan pengarah Institut Pengajian China Antarabangsa, Universiti Pengajian Hubungan Luar Beijing, China) dan menyentuh berkenaan kerajaan Samudra merujuk 'Sumatera'. Seminar Antarabangsa dibawah tajuk 21st Century maritime Silk Road and Chinese Soft Power : Review and Prospect. Apa yang perlu diperhati di sini adalah fakta dan pensejarahan Melaka sekaligus Sumatera. 
Pertama menyentuh rujukan yang digunapakai masih mengambil dari sumber2 lama dari barat sekalipun perbincangan ada merentas period kolonial. Dari aspek sejarah adalah pengulangan fakta dari sumber yang sama iaitu melihat Melaka dari perspektif sejarah perdagangan India dan berkitar di Lautan India. Pada kebiasaannya dalam penulisan sejarah Kepulauan Melayu-Indonesia (Melak…