Skip to main content

‘Seminar Peluang Kerjaya dan Keusahawanan

 

 "Seminar Peluang Kerjaya dan Keusahawanandi sektor pengurusan pelancong dari Timur Tengah dan Prospek Pelancongan Islam "
 
Briged Bakti Malaysia dan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dengan kerjasama Persatuan Bekas Mahasiwa Islam Timur Tengah(PBMITT),Majlis Kerjasama Pelancongan Arab-Malaysia,dan Persatuan Pelancongan Islam Malaysia telah menganjurkan ‘Seminar Peluang Kerjaya dan Keusahawanan di sektor pengurusan pelancong dari Timur Tengah dan Prospek Pelancongan Islam di Malaysia pada 30 Julai 2013 bertempat di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia . Antara objektif seminar ini diadakan ialah Supaya peserta menyedari prospek serta peluang kerjaya dan juga keusahawanan di sektor pelancongan khusus pasaran pelancong Arab yang melancong ke Malaysia. Supaya peserta memahami pendekatan untuk membina kerjaya dan menceburi bidang keusahawanan di sektor berkenaan.  

Supaya peserta menyediakan diri untuk melangkah masuk serta merebut peluang-peluang kerjaya dan keusahawanan dalam bidang pelancongan berkaitan. Acara seminar ini dihadiri oleh 240 orang peserta dari pelbagai latar belakang seperti graduan Timur Tengah,wakil agensi pelancongan,dan mahasiswa universiti. 

YB Dato Seri Mohamed Nazri Abd Aziz,Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia telah merasmikan seminar ini dan juga menyaksikan majlis menandatangani MOU antara Briged Bakti Malaysia dan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Dalam seminar ini beberapa tajuk dibincangkan seperti . Prospek kerjaya dan keusahawanan sektor pelancongan di Malaysia:Khusus pasaran pelancong Arab. Membina dan menjaring usahawan mikro di sektor pengurusan pelancong Arab. Prospek pelancongan Islam di Malaysia dan serantau serta peluang kerjasama dengan Negara Arab. Turut diadakan ialah sidang perumusan bagi melakar agenda bertindak memanfaat sektor pelancongan Arab dan Islam. 

Pada acara penutup seminar ,satu wacana khas bersama YB Dato Seri Mohamed Nazri Abd Aziz,Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia telah diadakan dengan tajuk ‘Apa yang dapat saya bantu para siswazah dalam konteks kerjaya dan keusahawan di bidang pelancongan(Pasaran Arab).

Comments

Popular posts from this blog

Bersama Hijjaz Kasturi ,Arkitek Terkenal

Pembentangan menarik arkitek terkenal negara,Hijjaz Kasturi di ASWARA lewat petang tadi. Hijjaz Kasturi yang bertanggungjawab merekabentuk bangunan-menara yang unik-unik di Malaysia seperti menara rebung TM,bangunan Tabung Haji,menara Maybank,Pusat Konvensyen Putrajaya ,menara Alor Star dan banyak lagi.

Beliau bicara soal idea INOVATIF ,rekabentuk yang menekankan aspek GO GREEN,dan kerja-kerja KREATIF. Idea senibina beliau punya makna tersendiri dan penuh falsafah disamping menerap mesej kemelayuan keislaman kemalaysian. Misalnya menara Maybank punya falsafah dari rekabentuk keris Melayu manakala Tabung Haji itu ada falsafah rukun Islam dari rekabentuknya.Beliau mengharapkan kita tetap membahaskan soal rekabentuk yang mempunyai ciri kemalaysiaan. Bagi seorang arkitek kata beliau rekabentuk masing-masing selalunya dipengaruhi juga oleh "school of thought" mereka. Beliau juga melontarkan persoalan bagaimana ukiran Melayu turut dipengaruhi oleh suasana persekitaran,kebudayaan ora…

Catatan Kembara di Thailand

oleh Wan Mohamad Wasif Catatan Kembara di Thailand
Sudah lama saya memasang niat untuk kembara ke Selatan Thailand apatahlagi selepas mendengar kisah pengalaman sahabat-sahabat yang mengadakan pelbagai program kebajikan dan pendidikan disana.


Ada yang ke sana membuat kajian tentang sejarah dan tokoh di Pattani,ada yang menjadi sukarelawan mengajar Bahasa Melayu di sana,ada yang mengisi pelbagai program khusus untuk anak-anak yatim disana.Faktor keselamatan sering menghalang saya untuk kembara ke sana,apatahlagi tv di Malaysia sering juga memaparkan berita tentang pembunuhan-tembak menembak di Selatan Thailand sehingga mengerunkan sebahagian orang  untuk ke sana dan beberapa kali juga saya dinasihatkan untuk menangguhkan kunjungan ke sana atas faktor keselamatan oleh sebahagian orang yang mengikuti perkembangan berita terhadap apa yang sedang berlaku disana.Mendengar kisah pengalaman sahabat yang telah kembara disana tanpa apa-apa masalah membuatkan saya cemburu untuk ke sana.
Pelawaan un…

21st Century Maritime Silk Road and Chinese Soft Review and Prospect

Perbincangan mengenai 'Silk Road' atau Laluan Sutera akan sama sekali menyentuh period era Kerajaan Melayu Malaka, ini dijelaskan menerusi pembentangan oleh Prof. Zhang Xiping bertajuk Malacca: The Dynamic Nexus of East West Contact (merupakan pengarah Institut Pengajian China Antarabangsa, Universiti Pengajian Hubungan Luar Beijing, China) dan menyentuh berkenaan kerajaan Samudra merujuk 'Sumatera'. Seminar Antarabangsa dibawah tajuk 21st Century maritime Silk Road and Chinese Soft Power : Review and Prospect. Apa yang perlu diperhati di sini adalah fakta dan pensejarahan Melaka sekaligus Sumatera. 
Pertama menyentuh rujukan yang digunapakai masih mengambil dari sumber2 lama dari barat sekalipun perbincangan ada merentas period kolonial. Dari aspek sejarah adalah pengulangan fakta dari sumber yang sama iaitu melihat Melaka dari perspektif sejarah perdagangan India dan berkitar di Lautan India. Pada kebiasaannya dalam penulisan sejarah Kepulauan Melayu-Indonesia (Melak…