Skip to main content

Malaysian American Commission for Educational Exchange(MACEE)

oleh Wan Mohamad Wasif 

Di Malaysian American Commission for Educational Exchange(MACEE) di Menara Tun Abdur Razak.
Taklimat berkenaan pendidikan di Yale,Amerika.


Antara yang menarik tentang Yale ialah para pelajar didedahkan dengan ilmu ketamadunan Barat klasik dan kontemporari,ada bidang falsafah-kesusasteraan-pemikiran politik, pelajar
perlu mengambil subjek berkaitan seni-kemanusiaan,sains dan sains sosial dan berkaitan kemahiran menulis,bahasa asing dan apa yang dipanggil "quantitative reasoning".
Terdapat 53 bahasa asing yang ditawarkan.
Konsep "emotional intelligence" turut dikembangkan lagi oleh Peter Salovey ,seorang penyelidik psikologi yang juga Presiden Yale bersama John D.Mayer.
Yale juga menekankan aspek pendedahan pengalaman antarabangsa dimana pada tahun 2013,bekas Presiden Yale pernah mengumumkan bahawa:" being an educational leader in this century requires our students to experience other countries as well as study them"
Pendidikan di Yale kini memasukkan aspek kembara dunia untuk hal tersebut dimana para pelajar dengan bantuan tajaan akan sekurang-kurangnya sekali sepanjang 4 tahun pengajian mereka untuk ke luar negara bagi menyertai pengajian satu semester atau membuat kajian atau praktikal musim panas ataupun projek kebajikan/kesukarelawanan.
Yale turut menubuhkan Yale Entrepreneurial Institute untuk mengukuhkan aspek keusahawan dan perniagaan para pelajarnya.
Bagi mereka yang berminat untuk mendapatkan maklumat berkenaan pendidikan di Amerika atau memohon biasiswa/geran berkaitan pendidikan yang disediakan oleh kerajaan Amerika bolehlah hadir ke pejabat MACEE ini.
Perpustakaan MACEE turut ada disini.

Comments

Popular posts from this blog

Bersama Hijjaz Kasturi ,Arkitek Terkenal

Pembentangan menarik arkitek terkenal negara,Hijjaz Kasturi di ASWARA lewat petang tadi. Hijjaz Kasturi yang bertanggungjawab merekabentuk bangunan-menara yang unik-unik di Malaysia seperti menara rebung TM,bangunan Tabung Haji,menara Maybank,Pusat Konvensyen Putrajaya ,menara Alor Star dan banyak lagi.

Beliau bicara soal idea INOVATIF ,rekabentuk yang menekankan aspek GO GREEN,dan kerja-kerja KREATIF. Idea senibina beliau punya makna tersendiri dan penuh falsafah disamping menerap mesej kemelayuan keislaman kemalaysian. Misalnya menara Maybank punya falsafah dari rekabentuk keris Melayu manakala Tabung Haji itu ada falsafah rukun Islam dari rekabentuknya.Beliau mengharapkan kita tetap membahaskan soal rekabentuk yang mempunyai ciri kemalaysiaan. Bagi seorang arkitek kata beliau rekabentuk masing-masing selalunya dipengaruhi juga oleh "school of thought" mereka. Beliau juga melontarkan persoalan bagaimana ukiran Melayu turut dipengaruhi oleh suasana persekitaran,kebudayaan ora…

Catatan Kembara di Thailand

oleh Wan Mohamad Wasif Catatan Kembara di Thailand
Sudah lama saya memasang niat untuk kembara ke Selatan Thailand apatahlagi selepas mendengar kisah pengalaman sahabat-sahabat yang mengadakan pelbagai program kebajikan dan pendidikan disana.


Ada yang ke sana membuat kajian tentang sejarah dan tokoh di Pattani,ada yang menjadi sukarelawan mengajar Bahasa Melayu di sana,ada yang mengisi pelbagai program khusus untuk anak-anak yatim disana.Faktor keselamatan sering menghalang saya untuk kembara ke sana,apatahlagi tv di Malaysia sering juga memaparkan berita tentang pembunuhan-tembak menembak di Selatan Thailand sehingga mengerunkan sebahagian orang  untuk ke sana dan beberapa kali juga saya dinasihatkan untuk menangguhkan kunjungan ke sana atas faktor keselamatan oleh sebahagian orang yang mengikuti perkembangan berita terhadap apa yang sedang berlaku disana.Mendengar kisah pengalaman sahabat yang telah kembara disana tanpa apa-apa masalah membuatkan saya cemburu untuk ke sana.
Pelawaan un…

21st Century Maritime Silk Road and Chinese Soft Review and Prospect

Perbincangan mengenai 'Silk Road' atau Laluan Sutera akan sama sekali menyentuh period era Kerajaan Melayu Malaka, ini dijelaskan menerusi pembentangan oleh Prof. Zhang Xiping bertajuk Malacca: The Dynamic Nexus of East West Contact (merupakan pengarah Institut Pengajian China Antarabangsa, Universiti Pengajian Hubungan Luar Beijing, China) dan menyentuh berkenaan kerajaan Samudra merujuk 'Sumatera'. Seminar Antarabangsa dibawah tajuk 21st Century maritime Silk Road and Chinese Soft Power : Review and Prospect. Apa yang perlu diperhati di sini adalah fakta dan pensejarahan Melaka sekaligus Sumatera. 
Pertama menyentuh rujukan yang digunapakai masih mengambil dari sumber2 lama dari barat sekalipun perbincangan ada merentas period kolonial. Dari aspek sejarah adalah pengulangan fakta dari sumber yang sama iaitu melihat Melaka dari perspektif sejarah perdagangan India dan berkitar di Lautan India. Pada kebiasaannya dalam penulisan sejarah Kepulauan Melayu-Indonesia (Melak…