Skip to main content

Penjelasan Budaya

oleh Saufi Jelani
Semasa perjalanan balik dari progam persembahan theatre anjuran Kristian Varsiti, kami berbual. Wasif beritahu, sekarang perlu penjelasan budaya ilmu perspektif baru. Teringat petang ini, sekali lagi saya minta pandangan beliau berkenaan hal yang beliau bangkitkan mlm itu.
saya bertanyakan pandangannya tentang budaya Ilmu.Apa yang W. Wasif ingin jelaskan pasal budaya Ilmu
1. Bagaimana hiburan seperti K. Pop dengan cepat tersebar ke dalam masharakat, begitu juga budaya Ilmu boleh meresap. peranan media juga. Televisyen, radio dan Pengajian sentiasa menyiar pasal Ilmu. Budaya apa yang isu dulu, samada politik, hiburan atau 'Ilmu'.
2. Terutama generasi muda dan mahasiswa perlu tahu tujuan mereka belajar. pensyarah pun tak beritahu. Pengajaran dalam kelas perlu beritahu Ilmu kehidupan jangka panjang.
3. Usaha untuk wujudkan, perlu jaringan luas. Masharakat sekeliling akan terpengaruh. Contoh, budaya membaca, bawa buku dan sebagainya seperti yang berlaku di Jepun, Korea dan negara2 lain.
4. Untuk memupuk budaya memerlukan proses jangka panjang, namun, perlu dimulakan dalam kalangan orang sekeliling.
Selanjutnya,
1. Budaya perlu bermula dari keluarga, sekolah, masharakat dan pendidikan. Memupuk budaya 'cinta ilmu' - minat membaca. Menyediakan bahan bacaan, diskusi, wacana dan menulis. Sekiranya 'kosong' masharakat juga 'kosong' - hanyut.
2. Kalau dalam politik akan muncul persepsi, fitnah dan sebagainya. Sekarang, media maklumat hujung jari, belum tentu benar. Tapis dengan Ilmu. Usaha dapat Ilmu berbagai. Melalui kembara, berguru, kelas2, menulis. Setakat mana budaya ini wujud. Yang berlaku sekarang kelompok yang sembang kosong.
3. Contoh senyum, nampak kecil (remeh), siapa tak senyum terasa asing. Budaya pegang (baca) buku, bagaimana ini wujud. Sekarang boleh wujud budaya semua pegang handfone. Bagaimana semua ini boleh jadi. Sekian...

Comments

Popular posts from this blog

Bersama Hijjaz Kasturi ,Arkitek Terkenal

Pembentangan menarik arkitek terkenal negara,Hijjaz Kasturi di ASWARA lewat petang tadi. Hijjaz Kasturi yang bertanggungjawab merekabentuk bangunan-menara yang unik-unik di Malaysia seperti menara rebung TM,bangunan Tabung Haji,menara Maybank,Pusat Konvensyen Putrajaya ,menara Alor Star dan banyak lagi.

Beliau bicara soal idea INOVATIF ,rekabentuk yang menekankan aspek GO GREEN,dan kerja-kerja KREATIF. Idea senibina beliau punya makna tersendiri dan penuh falsafah disamping menerap mesej kemelayuan keislaman kemalaysian. Misalnya menara Maybank punya falsafah dari rekabentuk keris Melayu manakala Tabung Haji itu ada falsafah rukun Islam dari rekabentuknya.Beliau mengharapkan kita tetap membahaskan soal rekabentuk yang mempunyai ciri kemalaysiaan. Bagi seorang arkitek kata beliau rekabentuk masing-masing selalunya dipengaruhi juga oleh "school of thought" mereka. Beliau juga melontarkan persoalan bagaimana ukiran Melayu turut dipengaruhi oleh suasana persekitaran,kebudayaan ora…

Catatan Kembara di Thailand

oleh Wan Mohamad Wasif Catatan Kembara di Thailand
Sudah lama saya memasang niat untuk kembara ke Selatan Thailand apatahlagi selepas mendengar kisah pengalaman sahabat-sahabat yang mengadakan pelbagai program kebajikan dan pendidikan disana.


Ada yang ke sana membuat kajian tentang sejarah dan tokoh di Pattani,ada yang menjadi sukarelawan mengajar Bahasa Melayu di sana,ada yang mengisi pelbagai program khusus untuk anak-anak yatim disana.Faktor keselamatan sering menghalang saya untuk kembara ke sana,apatahlagi tv di Malaysia sering juga memaparkan berita tentang pembunuhan-tembak menembak di Selatan Thailand sehingga mengerunkan sebahagian orang  untuk ke sana dan beberapa kali juga saya dinasihatkan untuk menangguhkan kunjungan ke sana atas faktor keselamatan oleh sebahagian orang yang mengikuti perkembangan berita terhadap apa yang sedang berlaku disana.Mendengar kisah pengalaman sahabat yang telah kembara disana tanpa apa-apa masalah membuatkan saya cemburu untuk ke sana.
Pelawaan un…

21st Century Maritime Silk Road and Chinese Soft Review and Prospect

Perbincangan mengenai 'Silk Road' atau Laluan Sutera akan sama sekali menyentuh period era Kerajaan Melayu Malaka, ini dijelaskan menerusi pembentangan oleh Prof. Zhang Xiping bertajuk Malacca: The Dynamic Nexus of East West Contact (merupakan pengarah Institut Pengajian China Antarabangsa, Universiti Pengajian Hubungan Luar Beijing, China) dan menyentuh berkenaan kerajaan Samudra merujuk 'Sumatera'. Seminar Antarabangsa dibawah tajuk 21st Century maritime Silk Road and Chinese Soft Power : Review and Prospect. Apa yang perlu diperhati di sini adalah fakta dan pensejarahan Melaka sekaligus Sumatera. 
Pertama menyentuh rujukan yang digunapakai masih mengambil dari sumber2 lama dari barat sekalipun perbincangan ada merentas period kolonial. Dari aspek sejarah adalah pengulangan fakta dari sumber yang sama iaitu melihat Melaka dari perspektif sejarah perdagangan India dan berkitar di Lautan India. Pada kebiasaannya dalam penulisan sejarah Kepulauan Melayu-Indonesia (Melak…