Skip to main content

Perasmian NGO Christians for Peace and Harmony oleh YAB Perdana Menteri DS Najib Tun Razak .

oleh Wan Mohamad Wasif 

Perasmian NGO baru Christians for Peace and Harmony oleh YAB Perdana Menteri DS Najib Tun Razak .
PM Najib dalam ucapannya mengajak semua rakyat untuk saling hormat menghormati ,
berkerjasama dan bertindak bersama dalam mewujudkan suasana yang aman dan harmoni di Malaysia.
Bagi beliau perbezaan yang wujud tidak dapat dielakkan sepertimana dalam sebuah keluarga terdapat adik beradik yang berbeza pandangan.
Namun begitu rakyat perlu mengiktiraf nilai umum yang disepakati bersama dan berkerja keras penuh keazaman untuk mempertahankan suasana aman damai di Malaysia yang masyarakatnya berbilang kaum dan agama.

PM Najib mengatakan beliau berpegang kepada prinsip Wasatiyyah -moderate-sederhana dan meraikan perbezaan kepercayaan dan agama di Malaysia namun menjelaskan akan menentang para ekstrimis dalam setiap kelompok agama.
Kelompok yang menyalahgunakan agama dan mempunyai pemahaman sempit mampu menggugat keamanan di Malaysia ini dan beliau berjanji akan meneruskan usaha allahyarham ayahnya Tun Abdur Razak dalam mewujudkan suasana aman damai dan keharmonian antara rakyat pelbagai kaum dan agama di Malaysia.
Bagi beliau rakyat wajar memanfaatkan ruang demokrasi namun sentiasa bertanggungjawab dalam mengelak sebarang konflik kaum dan agama di negara kita.
Beliau menyarankan semua pihak agar sentiasa duduk bersama berdialog bagi melawan konflik ,sentiasa memberi,menerima perbezaan dan mewujudkan perasaan cinta sesama kita.
Beliau sebagai Perdana Menteri berharap rakyat kesemuanya bersama-sama dalam membina Malaysia ,mewujudkan masyarakat yang matang dan kuat tali persaudaraan kemanusiaan.

Comments

Popular posts from this blog

Bersama Hijjaz Kasturi ,Arkitek Terkenal

Pembentangan menarik arkitek terkenal negara,Hijjaz Kasturi di ASWARA lewat petang tadi. Hijjaz Kasturi yang bertanggungjawab merekabentuk bangunan-menara yang unik-unik di Malaysia seperti menara rebung TM,bangunan Tabung Haji,menara Maybank,Pusat Konvensyen Putrajaya ,menara Alor Star dan banyak lagi.

Beliau bicara soal idea INOVATIF ,rekabentuk yang menekankan aspek GO GREEN,dan kerja-kerja KREATIF. Idea senibina beliau punya makna tersendiri dan penuh falsafah disamping menerap mesej kemelayuan keislaman kemalaysian. Misalnya menara Maybank punya falsafah dari rekabentuk keris Melayu manakala Tabung Haji itu ada falsafah rukun Islam dari rekabentuknya.Beliau mengharapkan kita tetap membahaskan soal rekabentuk yang mempunyai ciri kemalaysiaan. Bagi seorang arkitek kata beliau rekabentuk masing-masing selalunya dipengaruhi juga oleh "school of thought" mereka. Beliau juga melontarkan persoalan bagaimana ukiran Melayu turut dipengaruhi oleh suasana persekitaran,kebudayaan ora…

Catatan Kembara di Thailand

oleh Wan Mohamad Wasif Catatan Kembara di Thailand
Sudah lama saya memasang niat untuk kembara ke Selatan Thailand apatahlagi selepas mendengar kisah pengalaman sahabat-sahabat yang mengadakan pelbagai program kebajikan dan pendidikan disana.


Ada yang ke sana membuat kajian tentang sejarah dan tokoh di Pattani,ada yang menjadi sukarelawan mengajar Bahasa Melayu di sana,ada yang mengisi pelbagai program khusus untuk anak-anak yatim disana.Faktor keselamatan sering menghalang saya untuk kembara ke sana,apatahlagi tv di Malaysia sering juga memaparkan berita tentang pembunuhan-tembak menembak di Selatan Thailand sehingga mengerunkan sebahagian orang  untuk ke sana dan beberapa kali juga saya dinasihatkan untuk menangguhkan kunjungan ke sana atas faktor keselamatan oleh sebahagian orang yang mengikuti perkembangan berita terhadap apa yang sedang berlaku disana.Mendengar kisah pengalaman sahabat yang telah kembara disana tanpa apa-apa masalah membuatkan saya cemburu untuk ke sana.
Pelawaan un…

21st Century Maritime Silk Road and Chinese Soft Review and Prospect

Perbincangan mengenai 'Silk Road' atau Laluan Sutera akan sama sekali menyentuh period era Kerajaan Melayu Malaka, ini dijelaskan menerusi pembentangan oleh Prof. Zhang Xiping bertajuk Malacca: The Dynamic Nexus of East West Contact (merupakan pengarah Institut Pengajian China Antarabangsa, Universiti Pengajian Hubungan Luar Beijing, China) dan menyentuh berkenaan kerajaan Samudra merujuk 'Sumatera'. Seminar Antarabangsa dibawah tajuk 21st Century maritime Silk Road and Chinese Soft Power : Review and Prospect. Apa yang perlu diperhati di sini adalah fakta dan pensejarahan Melaka sekaligus Sumatera. 
Pertama menyentuh rujukan yang digunapakai masih mengambil dari sumber2 lama dari barat sekalipun perbincangan ada merentas period kolonial. Dari aspek sejarah adalah pengulangan fakta dari sumber yang sama iaitu melihat Melaka dari perspektif sejarah perdagangan India dan berkitar di Lautan India. Pada kebiasaannya dalam penulisan sejarah Kepulauan Melayu-Indonesia (Melak…