Skip to main content

Bersama sahabat Kazakhtan

Sahabat dari Kazakhtan(phd UM,geng Gulen) adakan temubual lebih 1 jam untuk kajian.penyelidikan beliau berkenaan Islam dan Liberalism (geran kerajaan Kazakhtan) .
Beliau ingin mengetahui setakat mana pengaruh Islam dan liberalism di Malaysia,penerimaan terhadap konsep Pluralisme ,hubungan agama-negara,corak pemikiran Islam di Malaysia khususnya dalam kalangan ngo Islam dan termasuk pengaruh salafi/sufisme/gerakan -persatuan-institusi seperti ABIM,IKRAM,IRF,SIS,IDEAS,ISMA,PERKASA,PEKIDA,JAKIM,Majlis Fatwa Kebangsaan dan corak pemikiran Islam UMNO,PAS,PKR dll.Beliau sedikit terkejut dengan penolakan ngo tertentu terhadap liberalisme,pluralisme ,menyatakan bahaya aliran salafi(kerajaan Kazakhtan lawan habis-habisan),dan menegaskan kepentingan melawan pemikiran seperti hukuman mati terhadap orang yang murtad,konsep khilafah,negara Islam,dan tafsiran sempit terhadap syariat.
Menurut beliau pasca kejatuhan Soviet Union,perkembangan Islam pesat di Kazakhtan walaupun pendekatan Islam disana sangat fleksibel ,moderat dan tidak ekstrim walaupun wujud pengaruh kelompok salafi tajaan Saudi yang dilawan habis-habisan oleh kerajaan Kazakhtan.
Beliau sempat berkongsi perkembangan Erdogan vs hizmet Gulen yang bagi beliau Erdogan 1.0 tidak sama dengan Erdogan 2.0 dan berbeza dengan pendekatan Abdullah Gul yang lebih lunak.
Geng Gulen turut memiliki universiti di Kazakhtan dan mereka kini semakin cuba meluaskan skop gerak kerja mereka yang lebih universal dan tidak terlalu bersikap terlampau "keTurkian".

Comments

Popular posts from this blog

Bersama Hijjaz Kasturi ,Arkitek Terkenal

Pembentangan menarik arkitek terkenal negara,Hijjaz Kasturi di ASWARA lewat petang tadi. Hijjaz Kasturi yang bertanggungjawab merekabentuk bangunan-menara yang unik-unik di Malaysia seperti menara rebung TM,bangunan Tabung Haji,menara Maybank,Pusat Konvensyen Putrajaya ,menara Alor Star dan banyak lagi.

Beliau bicara soal idea INOVATIF ,rekabentuk yang menekankan aspek GO GREEN,dan kerja-kerja KREATIF. Idea senibina beliau punya makna tersendiri dan penuh falsafah disamping menerap mesej kemelayuan keislaman kemalaysian. Misalnya menara Maybank punya falsafah dari rekabentuk keris Melayu manakala Tabung Haji itu ada falsafah rukun Islam dari rekabentuknya.Beliau mengharapkan kita tetap membahaskan soal rekabentuk yang mempunyai ciri kemalaysiaan. Bagi seorang arkitek kata beliau rekabentuk masing-masing selalunya dipengaruhi juga oleh "school of thought" mereka. Beliau juga melontarkan persoalan bagaimana ukiran Melayu turut dipengaruhi oleh suasana persekitaran,kebudayaan ora…

Catatan Kembara di Thailand

oleh Wan Mohamad Wasif Catatan Kembara di Thailand
Sudah lama saya memasang niat untuk kembara ke Selatan Thailand apatahlagi selepas mendengar kisah pengalaman sahabat-sahabat yang mengadakan pelbagai program kebajikan dan pendidikan disana.


Ada yang ke sana membuat kajian tentang sejarah dan tokoh di Pattani,ada yang menjadi sukarelawan mengajar Bahasa Melayu di sana,ada yang mengisi pelbagai program khusus untuk anak-anak yatim disana.Faktor keselamatan sering menghalang saya untuk kembara ke sana,apatahlagi tv di Malaysia sering juga memaparkan berita tentang pembunuhan-tembak menembak di Selatan Thailand sehingga mengerunkan sebahagian orang  untuk ke sana dan beberapa kali juga saya dinasihatkan untuk menangguhkan kunjungan ke sana atas faktor keselamatan oleh sebahagian orang yang mengikuti perkembangan berita terhadap apa yang sedang berlaku disana.Mendengar kisah pengalaman sahabat yang telah kembara disana tanpa apa-apa masalah membuatkan saya cemburu untuk ke sana.
Pelawaan un…

21st Century Maritime Silk Road and Chinese Soft Review and Prospect

Perbincangan mengenai 'Silk Road' atau Laluan Sutera akan sama sekali menyentuh period era Kerajaan Melayu Malaka, ini dijelaskan menerusi pembentangan oleh Prof. Zhang Xiping bertajuk Malacca: The Dynamic Nexus of East West Contact (merupakan pengarah Institut Pengajian China Antarabangsa, Universiti Pengajian Hubungan Luar Beijing, China) dan menyentuh berkenaan kerajaan Samudra merujuk 'Sumatera'. Seminar Antarabangsa dibawah tajuk 21st Century maritime Silk Road and Chinese Soft Power : Review and Prospect. Apa yang perlu diperhati di sini adalah fakta dan pensejarahan Melaka sekaligus Sumatera. 
Pertama menyentuh rujukan yang digunapakai masih mengambil dari sumber2 lama dari barat sekalipun perbincangan ada merentas period kolonial. Dari aspek sejarah adalah pengulangan fakta dari sumber yang sama iaitu melihat Melaka dari perspektif sejarah perdagangan India dan berkitar di Lautan India. Pada kebiasaannya dalam penulisan sejarah Kepulauan Melayu-Indonesia (Melak…