Skip to main content

Mind setting startup ,pembentukan usahawan sosial dan events oriented mentality.

oleh Effendy Zulkifly

Saya melihat mind setting startup, pembentukan usahawan sosial muda menjadi trending yang sangat aktif dan popular masa kini di Malaysia. Pendekatan banyak agensi kerajaan dengan niat yang positif untuk membantu usahawan-usahawan muda dan baru dengan menawarkan pelbagai pembiayaan kewangan. Saya pula melihat methods pembentukan usahawan ini perlulah menekankan aspek berdasarkan keperluan dan "profiling" asnaf itu sendiri.

Pembasmian kemiskinan melalui program kemiskinan asnaf zakat juga harus dipertingkatkan. Isu poverty / kemiskinan ini tidak pernah susut malahan bertambah sejajar dengan pertambahan dan kenaikan harga minyak, barang keperluan. Program startup yang kelihatan mewah dan terlalu banyak bersifat motivasi semata-mata bagus, tapi tak perlu terlalu banyak sehingga ianya jadi "events oriented". Yang untung nanti hanya "events organizer".

Yang penting dapatkan profiling asnaf, usahawan dan berikan solution based sampai ke tahap boleh monitoring apakah result dari program-program keusahawanan yang dijalankan. Database penting untuk menilai apakah hasil penyertaan peserta di program-program "pembangunan usahawan" yang dijalankan oleh agensi-agensi kerajaan.

Database usahawan wannabe ini penting sebab rata-rata agensi pembangunan usahawan yang terlibat kurang beri perhatian kepada database profiling ini kerana akhirnya KPI mereka adalah berdasarkan berapa banyak yang hadir ke program usahawan mereka bukan kepada nilaian berapa ramai yang berjaya jadi usahawan yang berjaya melalui program pembangunan usahawan mereka.

#usahawansosial #socialentrepreneurship #komunikasi #komunikasiimpak #effendy

Comments

Popular posts from this blog

Bersama Hijjaz Kasturi ,Arkitek Terkenal

Pembentangan menarik arkitek terkenal negara,Hijjaz Kasturi di ASWARA lewat petang tadi. Hijjaz Kasturi yang bertanggungjawab merekabentuk bangunan-menara yang unik-unik di Malaysia seperti menara rebung TM,bangunan Tabung Haji,menara Maybank,Pusat Konvensyen Putrajaya ,menara Alor Star dan banyak lagi.

Beliau bicara soal idea INOVATIF ,rekabentuk yang menekankan aspek GO GREEN,dan kerja-kerja KREATIF. Idea senibina beliau punya makna tersendiri dan penuh falsafah disamping menerap mesej kemelayuan keislaman kemalaysian. Misalnya menara Maybank punya falsafah dari rekabentuk keris Melayu manakala Tabung Haji itu ada falsafah rukun Islam dari rekabentuknya.Beliau mengharapkan kita tetap membahaskan soal rekabentuk yang mempunyai ciri kemalaysiaan. Bagi seorang arkitek kata beliau rekabentuk masing-masing selalunya dipengaruhi juga oleh "school of thought" mereka. Beliau juga melontarkan persoalan bagaimana ukiran Melayu turut dipengaruhi oleh suasana persekitaran,kebudayaan ora…

Catatan Kembara di Thailand

oleh Wan Mohamad Wasif Catatan Kembara di Thailand
Sudah lama saya memasang niat untuk kembara ke Selatan Thailand apatahlagi selepas mendengar kisah pengalaman sahabat-sahabat yang mengadakan pelbagai program kebajikan dan pendidikan disana.


Ada yang ke sana membuat kajian tentang sejarah dan tokoh di Pattani,ada yang menjadi sukarelawan mengajar Bahasa Melayu di sana,ada yang mengisi pelbagai program khusus untuk anak-anak yatim disana.Faktor keselamatan sering menghalang saya untuk kembara ke sana,apatahlagi tv di Malaysia sering juga memaparkan berita tentang pembunuhan-tembak menembak di Selatan Thailand sehingga mengerunkan sebahagian orang  untuk ke sana dan beberapa kali juga saya dinasihatkan untuk menangguhkan kunjungan ke sana atas faktor keselamatan oleh sebahagian orang yang mengikuti perkembangan berita terhadap apa yang sedang berlaku disana.Mendengar kisah pengalaman sahabat yang telah kembara disana tanpa apa-apa masalah membuatkan saya cemburu untuk ke sana.
Pelawaan un…

21st Century Maritime Silk Road and Chinese Soft Review and Prospect

Perbincangan mengenai 'Silk Road' atau Laluan Sutera akan sama sekali menyentuh period era Kerajaan Melayu Malaka, ini dijelaskan menerusi pembentangan oleh Prof. Zhang Xiping bertajuk Malacca: The Dynamic Nexus of East West Contact (merupakan pengarah Institut Pengajian China Antarabangsa, Universiti Pengajian Hubungan Luar Beijing, China) dan menyentuh berkenaan kerajaan Samudra merujuk 'Sumatera'. Seminar Antarabangsa dibawah tajuk 21st Century maritime Silk Road and Chinese Soft Power : Review and Prospect. Apa yang perlu diperhati di sini adalah fakta dan pensejarahan Melaka sekaligus Sumatera. 
Pertama menyentuh rujukan yang digunapakai masih mengambil dari sumber2 lama dari barat sekalipun perbincangan ada merentas period kolonial. Dari aspek sejarah adalah pengulangan fakta dari sumber yang sama iaitu melihat Melaka dari perspektif sejarah perdagangan India dan berkitar di Lautan India. Pada kebiasaannya dalam penulisan sejarah Kepulauan Melayu-Indonesia (Melak…