Skip to main content

Dr. Burhanuddin Alhelmi (1911-1969)

oleh Saufi Jelani

Dr Amir Burhanuddin bin Ungku Muhammad Noor lahir pada 28 Ogos di Kota Baru, Changkat Tualang, Ipoh, Perak. Mendapat pendidikan awal di SA Sg. Jambu, Sumatera Barat. Kemudian mempelajari ilmu perubatan homeopati (ijazah) dan falsafah dari Universiti Aligarh di India. 

Dr. BA pernah mengajar bahasa arab di Madrasah al-Junied, Sekolah Menengah Islam di Singapura pada 1937 - 1940. 

Sebagai pengarang majalah 'Taman Bahagia', dunia persuratannya menjadi platform mengetengahkan idea Islam dan nasionalisme. Selepas kemudiannya dilantik sebagai penasihat budaya semasa pendudukan Jepun (1941- 1942).
Beliau berkongsi ide Melayu atau Indonesia Raya bersama Sukarno dan Mohd Hatta semasa pertemuan mereka di Taiping, Perak pada 1945.

Beliau aktif dalam perjuangan kemerdekaan melalui pemikiran islah Kaum Muda dan Sarekat Islam. Beliau juga mengikuti pergerakan Mahatma Gandhi, Ali Jinnah dan Pandit Nehru merupakan pemimpin kemerdekaan India. Terlibat  dalam gerakan anti-British di Turki dan penentangan Deklarasi Balfour di Palestin. 

Beliau pernah ditahan di Singapura pada 1950an. Dr BA menyifatkan 
kemerdekaan yang dicapai dalam dunia Islam tidak matang.

Beliau bertanggungjawab memimpin PAS dari tahun 1950an - 1960an dan pertubuhan kemerdekaan termasuk Kesatuan Melayu Muda (KMM), PRM, KRIS, PKMM, PUTERA, PEPERMAS, MATA dan Hizbul Muslimin Malaysia (HAMIM).

Kata keramat Dr. Burhanuddin Al-Helmy, ".. diatas robohan kota Melaka; kita dirikan jiwa Merdeka, 

Dr. Burhanuddin Alhelmi (1911-1969) 58 tahunlaungan ini pernah mengisi perkarangan masjid alrahman, UM oleh Presiden Pmium semasa ucapannya pada 2009.

1. Kamaruddin Jaffar, 1980.
2. Wan abd. Rahman b. Wan Abd Latif, peranan ulama (elit agama) dalam perjuangan kemerdekaan dan pembinaan kebudayaan Malaysia.

Comments

Popular posts from this blog

Bersama Hijjaz Kasturi ,Arkitek Terkenal

Pembentangan menarik arkitek terkenal negara,Hijjaz Kasturi di ASWARA lewat petang tadi. Hijjaz Kasturi yang bertanggungjawab merekabentuk bangunan-menara yang unik-unik di Malaysia seperti menara rebung TM,bangunan Tabung Haji,menara Maybank,Pusat Konvensyen Putrajaya ,menara Alor Star dan banyak lagi.

Beliau bicara soal idea INOVATIF ,rekabentuk yang menekankan aspek GO GREEN,dan kerja-kerja KREATIF. Idea senibina beliau punya makna tersendiri dan penuh falsafah disamping menerap mesej kemelayuan keislaman kemalaysian. Misalnya menara Maybank punya falsafah dari rekabentuk keris Melayu manakala Tabung Haji itu ada falsafah rukun Islam dari rekabentuknya.Beliau mengharapkan kita tetap membahaskan soal rekabentuk yang mempunyai ciri kemalaysiaan. Bagi seorang arkitek kata beliau rekabentuk masing-masing selalunya dipengaruhi juga oleh "school of thought" mereka. Beliau juga melontarkan persoalan bagaimana ukiran Melayu turut dipengaruhi oleh suasana persekitaran,kebudayaan ora…

Catatan Kembara di Thailand

oleh Wan Mohamad Wasif Catatan Kembara di Thailand
Sudah lama saya memasang niat untuk kembara ke Selatan Thailand apatahlagi selepas mendengar kisah pengalaman sahabat-sahabat yang mengadakan pelbagai program kebajikan dan pendidikan disana.


Ada yang ke sana membuat kajian tentang sejarah dan tokoh di Pattani,ada yang menjadi sukarelawan mengajar Bahasa Melayu di sana,ada yang mengisi pelbagai program khusus untuk anak-anak yatim disana.Faktor keselamatan sering menghalang saya untuk kembara ke sana,apatahlagi tv di Malaysia sering juga memaparkan berita tentang pembunuhan-tembak menembak di Selatan Thailand sehingga mengerunkan sebahagian orang  untuk ke sana dan beberapa kali juga saya dinasihatkan untuk menangguhkan kunjungan ke sana atas faktor keselamatan oleh sebahagian orang yang mengikuti perkembangan berita terhadap apa yang sedang berlaku disana.Mendengar kisah pengalaman sahabat yang telah kembara disana tanpa apa-apa masalah membuatkan saya cemburu untuk ke sana.
Pelawaan un…

21st Century Maritime Silk Road and Chinese Soft Review and Prospect

Perbincangan mengenai 'Silk Road' atau Laluan Sutera akan sama sekali menyentuh period era Kerajaan Melayu Malaka, ini dijelaskan menerusi pembentangan oleh Prof. Zhang Xiping bertajuk Malacca: The Dynamic Nexus of East West Contact (merupakan pengarah Institut Pengajian China Antarabangsa, Universiti Pengajian Hubungan Luar Beijing, China) dan menyentuh berkenaan kerajaan Samudra merujuk 'Sumatera'. Seminar Antarabangsa dibawah tajuk 21st Century maritime Silk Road and Chinese Soft Power : Review and Prospect. Apa yang perlu diperhati di sini adalah fakta dan pensejarahan Melaka sekaligus Sumatera. 
Pertama menyentuh rujukan yang digunapakai masih mengambil dari sumber2 lama dari barat sekalipun perbincangan ada merentas period kolonial. Dari aspek sejarah adalah pengulangan fakta dari sumber yang sama iaitu melihat Melaka dari perspektif sejarah perdagangan India dan berkitar di Lautan India. Pada kebiasaannya dalam penulisan sejarah Kepulauan Melayu-Indonesia (Melak…