Skip to main content

Syarahan Imam Feisal Rauf

Saya berkesempatan hadir ke syarahan Imam Feisal Rauf anjuran IAIS baru-baru ini.Sebelum ini PKPIM pernah menganjurkan syarahan oleh Imam Feisal Rauf yang diadakan di UIA PJ.Ketika itu Dato Fauzi dari Cordoba Initiative memaklumkan kepada saya yang ketika itu bersama PKPIM tentang kehadiran Imam Feisal Rauf ke Malaysia dan minatnya untuk bertemu dan berdiskusi dengan anak-anak muda Malaysia.Lantas saya segera memaklumkan kepada pimpinan PKPIM yang segera bertindak pantas untuk mengatur dan menguruskan sesi syarahan tersebut.Dalam syarahan Imam Feisal Rauf di IAIS,beliau menyentuh aspek hak-hak kemanusiaan dan memaklumkan projek terkini beliau bersama beberapa orang tokoh(antara nama yang beliau sebut ialah  Prof Ali Mazrui dan juga Prof Recep Senturk dari Turki,saya pernah bertemu dan menghadiri satu program bersama Prof RecepSenturk beberapa tahun yang lalu di Istanbul dan bagi saya penguasaan beliau terhadap beberapa cabang ilmu cukup mendalam)

Imam Feisal juga mengupas hubungan antara agama dan politik,menegaskan bagaimana isu politik yang tidak sepatutnya dijadikan isu agama dan menyifatkan konsep negara islam-daulah islamiyah yang sering diwar-warkan itu sebagai satu konsep baru yang tidak wujud sebelum ini.
Beliau mengupas secara ringkas pendekatan tokoh-tokoh seperti Rashid Ridha dan Muhammad Abduh.

Beliau juga menyelar sikap sesetengah kelompok yang menganggap hanya satu pandangan  sahaja yang betul manakala yang lain dianggap sebagai tidak islamik dan berlakunyakafir-mengkafir yang cukup berbahaya.

Beliau mahukan masyarakat menekankan aspek Maqasid Syariah,hal-halkeadilan sosial(melawan ketidakadilan),urus tadbir yang baik,hal-hal kesihatan,demokrasi,maruah insan,kebebasan bersuara,mewujudkan masyarakat yang lebih baik,dan membantuorang ramai.

Beliau menyarankan umat Islam memberi fokus kepada isi ajaran islam dan bukan sekadar label dan memahami pelbagai konsep dengan cukupsempit. Beliau meminta agar kita lebih kritis terhadap konsep-konsep seperti negara Islam,bank Islam,perubatan Islam dan lain-lain yang dilabelkan dengan nama Islam bahkan mahukan pihak yang memperjuangkan hal tersebut memberikan definisi yang lebih jelas terhadapkonsep-konsep tersebut. 

Beliau juga mengupas ayat Quran dimana sering perkataan beriman itu disusuli dengan perkataan amalan yang solih dan beliau mahukan agarkita lebih ke hadapan dalam membantu anak yatim dan orang miskin.

Beliau juga menekankan kepentingan memperjuangkan asas  keadilan-rahmat-hikmah .

Menjawab persoalan hadirin yang hadir dan bertanyakan soalan,Imam Feisal menegaskan betapa sewajarnya umat Islam tidak sekadar merujuk  Al-Quran dan hadith sahaja bahkan perlu berijtihad,mengkaji pandangan pelbagai mazhab dan tidak sesekali melupakan warisan keintelektualan.

Comments

Popular posts from this blog

Bersama Hijjaz Kasturi ,Arkitek Terkenal

Pembentangan menarik arkitek terkenal negara,Hijjaz Kasturi di ASWARA lewat petang tadi. Hijjaz Kasturi yang bertanggungjawab merekabentuk bangunan-menara yang unik-unik di Malaysia seperti menara rebung TM,bangunan Tabung Haji,menara Maybank,Pusat Konvensyen Putrajaya ,menara Alor Star dan banyak lagi.

Beliau bicara soal idea INOVATIF ,rekabentuk yang menekankan aspek GO GREEN,dan kerja-kerja KREATIF. Idea senibina beliau punya makna tersendiri dan penuh falsafah disamping menerap mesej kemelayuan keislaman kemalaysian. Misalnya menara Maybank punya falsafah dari rekabentuk keris Melayu manakala Tabung Haji itu ada falsafah rukun Islam dari rekabentuknya.Beliau mengharapkan kita tetap membahaskan soal rekabentuk yang mempunyai ciri kemalaysiaan. Bagi seorang arkitek kata beliau rekabentuk masing-masing selalunya dipengaruhi juga oleh "school of thought" mereka. Beliau juga melontarkan persoalan bagaimana ukiran Melayu turut dipengaruhi oleh suasana persekitaran,kebudayaan ora…

Catatan Kembara di Thailand

oleh Wan Mohamad Wasif Catatan Kembara di Thailand
Sudah lama saya memasang niat untuk kembara ke Selatan Thailand apatahlagi selepas mendengar kisah pengalaman sahabat-sahabat yang mengadakan pelbagai program kebajikan dan pendidikan disana.


Ada yang ke sana membuat kajian tentang sejarah dan tokoh di Pattani,ada yang menjadi sukarelawan mengajar Bahasa Melayu di sana,ada yang mengisi pelbagai program khusus untuk anak-anak yatim disana.Faktor keselamatan sering menghalang saya untuk kembara ke sana,apatahlagi tv di Malaysia sering juga memaparkan berita tentang pembunuhan-tembak menembak di Selatan Thailand sehingga mengerunkan sebahagian orang  untuk ke sana dan beberapa kali juga saya dinasihatkan untuk menangguhkan kunjungan ke sana atas faktor keselamatan oleh sebahagian orang yang mengikuti perkembangan berita terhadap apa yang sedang berlaku disana.Mendengar kisah pengalaman sahabat yang telah kembara disana tanpa apa-apa masalah membuatkan saya cemburu untuk ke sana.
Pelawaan un…

21st Century Maritime Silk Road and Chinese Soft Review and Prospect

Perbincangan mengenai 'Silk Road' atau Laluan Sutera akan sama sekali menyentuh period era Kerajaan Melayu Malaka, ini dijelaskan menerusi pembentangan oleh Prof. Zhang Xiping bertajuk Malacca: The Dynamic Nexus of East West Contact (merupakan pengarah Institut Pengajian China Antarabangsa, Universiti Pengajian Hubungan Luar Beijing, China) dan menyentuh berkenaan kerajaan Samudra merujuk 'Sumatera'. Seminar Antarabangsa dibawah tajuk 21st Century maritime Silk Road and Chinese Soft Power : Review and Prospect. Apa yang perlu diperhati di sini adalah fakta dan pensejarahan Melaka sekaligus Sumatera. 
Pertama menyentuh rujukan yang digunapakai masih mengambil dari sumber2 lama dari barat sekalipun perbincangan ada merentas period kolonial. Dari aspek sejarah adalah pengulangan fakta dari sumber yang sama iaitu melihat Melaka dari perspektif sejarah perdagangan India dan berkitar di Lautan India. Pada kebiasaannya dalam penulisan sejarah Kepulauan Melayu-Indonesia (Melak…