Skip to main content

Catatan Pulang Dari Tanjung Malim:Grafiti

oleh 

Dr Rahul@Mat Kuantum 

Catatan Pulang Dari Tanjung Malim
Saya tertarik dengan pembentangan tentang GRAFITI di Malaysia oleh seorang pelajar UPSI semalam. Biasanya di Malaysia, grafiti dianggap sebagai vandalism, sesuatu yang negatif dan merosakkan. Tetapi di Barat (OZ + NZ), grafiti dilihat sebagai seni yang unik untuk penceritaan sejarah. Sejarah perlu disenikan. Seni perlu diangkat sebagai elemen penyatuan merentasi agama, bangsa dan budaya.


Saya mengembara ke Greymouth, di barat South Island of New Zealand ketika musim sejuk (winter) semasa belajar di New Zealand. Greymouth adalah sebuah bandar kecil di New Zealand, stesen penghujung keretapi channel (laluan) KiwiRail yang berhubung dengan Christchurch di timur South Island. Dahulunya Greumouth adalah sebuah tempat perlombongan emas (mining), yang kini menjadi tempat perhubungan antara Franz Joseph (glacier) dan Punakaiki (blow-hole, pancake rock) bagi para pelancong yang ingin melihat keindahan New Zealand.
Apa yang menarik di Greymouth ialah penceritaan sejarah pembukaan bandar Greymouth melalui grafiti di tempat parking kereta (rujuk gambar di bawah). Fakta penting seperti tokoh (gabenor, pengurus lombong, pegawai bank), tarikh (pembukaan lombong, penubuhan bank, hartal/demonstrasi, pembinaan laluan keretapi) dan peristiwa (hartal, letupan) dicatatkan bersama grafiti. Ia adalah sebuah pensenian unik untuk para pelancong dan rakyat tempatan mengetahui sejarah sesuatu tempat. Dan saya harap, grafiti di Malaysia juga akan berkembang menjadi alat penceritaan sejarah, bukan hanya sekadar gambar saja. Ia budaya Barat yang murni, yang patut di ikuti.

Comments

Popular posts from this blog

Bersama Hijjaz Kasturi ,Arkitek Terkenal

Pembentangan menarik arkitek terkenal negara,Hijjaz Kasturi di ASWARA lewat petang tadi. Hijjaz Kasturi yang bertanggungjawab merekabentuk bangunan-menara yang unik-unik di Malaysia seperti menara rebung TM,bangunan Tabung Haji,menara Maybank,Pusat Konvensyen Putrajaya ,menara Alor Star dan banyak lagi.

Beliau bicara soal idea INOVATIF ,rekabentuk yang menekankan aspek GO GREEN,dan kerja-kerja KREATIF. Idea senibina beliau punya makna tersendiri dan penuh falsafah disamping menerap mesej kemelayuan keislaman kemalaysian. Misalnya menara Maybank punya falsafah dari rekabentuk keris Melayu manakala Tabung Haji itu ada falsafah rukun Islam dari rekabentuknya.Beliau mengharapkan kita tetap membahaskan soal rekabentuk yang mempunyai ciri kemalaysiaan. Bagi seorang arkitek kata beliau rekabentuk masing-masing selalunya dipengaruhi juga oleh "school of thought" mereka. Beliau juga melontarkan persoalan bagaimana ukiran Melayu turut dipengaruhi oleh suasana persekitaran,kebudayaan ora…

Catatan Kembara di Thailand

oleh Wan Mohamad Wasif Catatan Kembara di Thailand
Sudah lama saya memasang niat untuk kembara ke Selatan Thailand apatahlagi selepas mendengar kisah pengalaman sahabat-sahabat yang mengadakan pelbagai program kebajikan dan pendidikan disana.


Ada yang ke sana membuat kajian tentang sejarah dan tokoh di Pattani,ada yang menjadi sukarelawan mengajar Bahasa Melayu di sana,ada yang mengisi pelbagai program khusus untuk anak-anak yatim disana.Faktor keselamatan sering menghalang saya untuk kembara ke sana,apatahlagi tv di Malaysia sering juga memaparkan berita tentang pembunuhan-tembak menembak di Selatan Thailand sehingga mengerunkan sebahagian orang  untuk ke sana dan beberapa kali juga saya dinasihatkan untuk menangguhkan kunjungan ke sana atas faktor keselamatan oleh sebahagian orang yang mengikuti perkembangan berita terhadap apa yang sedang berlaku disana.Mendengar kisah pengalaman sahabat yang telah kembara disana tanpa apa-apa masalah membuatkan saya cemburu untuk ke sana.
Pelawaan un…

21st Century Maritime Silk Road and Chinese Soft Review and Prospect

Perbincangan mengenai 'Silk Road' atau Laluan Sutera akan sama sekali menyentuh period era Kerajaan Melayu Malaka, ini dijelaskan menerusi pembentangan oleh Prof. Zhang Xiping bertajuk Malacca: The Dynamic Nexus of East West Contact (merupakan pengarah Institut Pengajian China Antarabangsa, Universiti Pengajian Hubungan Luar Beijing, China) dan menyentuh berkenaan kerajaan Samudra merujuk 'Sumatera'. Seminar Antarabangsa dibawah tajuk 21st Century maritime Silk Road and Chinese Soft Power : Review and Prospect. Apa yang perlu diperhati di sini adalah fakta dan pensejarahan Melaka sekaligus Sumatera. 
Pertama menyentuh rujukan yang digunapakai masih mengambil dari sumber2 lama dari barat sekalipun perbincangan ada merentas period kolonial. Dari aspek sejarah adalah pengulangan fakta dari sumber yang sama iaitu melihat Melaka dari perspektif sejarah perdagangan India dan berkitar di Lautan India. Pada kebiasaannya dalam penulisan sejarah Kepulauan Melayu-Indonesia (Melak…