Skip to main content

Temubual bersama Alia Khan,(Presiden Islamic Fashion Design Council )


Jaringan Anak Muda berkesempatan menemubual Alia Khan,Presiden Islamic Fashion Design Council yang berpusat di Dubai sewaktu menghadiri acara World Islamic Economic Forum(WIEF) di Kuala Lumpur baru-baru ini.Beliau juga merupakan salah seorang yang tercalon dalam ‘ Islamica 500 :The 500 who make the Islamic Economy’ .


Boleh saudari Alia ceritakan sedikit perkembangan saudari Alia Khan dan Islamic Fashion Design Council ini.

Saya terlibat didalam program-program berkaitan fesyen Islam,perniagaan-merekabentuk dan mengeluarkan pakaian-pakaian terkini yang berkonsepkan moden tetapi tetap menjaga kesopanan.Kami Islamic Fashion Design Council berpusat di Dubai namun sering mengikuti pelbagai acara fesyen di serata dunia termasuk di Turin,Italy-Jakarta,Indonesia dan kini berkesempatan mengikuti Minggu Fesyen Malaysia dan World Islamic Economic Forum di Kuala Lumpur pula. Sebagai ahli perniagaan wanita,saya juga terlibat didalam industri media,industri seni-pengurusan acara dan pastinya didalam industri  fesyen.

Bagaimana saudari melihat sambutan terhadap acara World Islamic Economic Forum di Kuala Lumpur ini ?

World Islamic Economic Forum di Kuala Lumpur ini mendapat sambutan yang luar biasa apatah lagi kali ini ia turut menampilkan sesi MOCAFEST yang mengumpulkan pakar-pakar dalam industri seni-kreatif termasuk fesyen.Acara ini bagi saya sangat penting dalam bersama-sama memajukan fesyen ,di samping membina jaringan dengan pelbagai  pihak dari seluruh dunia yang berhimpun di Kuala Lumpur untuk acara ini.Saya berasa kagum dengan penganjuran World Islamic Economic Forum ini yang bukan sahaja memberi ruang kepada pakar-pakar ekonomi-kewangan Islam tetapi juga memberi peluang kepada anak muda,wanita dan kepada industri seni-kreatif.

Saudari Alia sudah lama terlibat dalam bidang fesyen ini.Apakah nasihat saudari Alia kepada pereka fesyen diluar sana?

Sebagai pereka fesyen,kita perlu membuat pakaian yang terbaik,bersifat moden namun tetap bertanggungjawab dan menjaga kesopanan.Saya melihat anak muda pereka fesyen sekarang ini lebih dinamik dan memiliki masa depan  yang cerah namun mereka perlu lebih kreatif dan bijak .

Apa pula harapan saudari Alia untuk masa hadapan dalam dunia fesyen ini?


Saya berharap pada masa hadapan lebih ramai anak muda yang terlibat didalam rekabentuk dan seni fesyen ini dan saya mengharapkan mereka bukan sahaja melihat dari aspek perniagaan semata-mata tetapi melihat juga dari aspek kreativiti.Aspek kreativiti ini yang perlu diberi perhatian oleh para pereka fesyen sekarang ini.

Comments

Popular posts from this blog

Bersama Hijjaz Kasturi ,Arkitek Terkenal

Pembentangan menarik arkitek terkenal negara,Hijjaz Kasturi di ASWARA lewat petang tadi. Hijjaz Kasturi yang bertanggungjawab merekabentuk bangunan-menara yang unik-unik di Malaysia seperti menara rebung TM,bangunan Tabung Haji,menara Maybank,Pusat Konvensyen Putrajaya ,menara Alor Star dan banyak lagi.

Beliau bicara soal idea INOVATIF ,rekabentuk yang menekankan aspek GO GREEN,dan kerja-kerja KREATIF. Idea senibina beliau punya makna tersendiri dan penuh falsafah disamping menerap mesej kemelayuan keislaman kemalaysian. Misalnya menara Maybank punya falsafah dari rekabentuk keris Melayu manakala Tabung Haji itu ada falsafah rukun Islam dari rekabentuknya.Beliau mengharapkan kita tetap membahaskan soal rekabentuk yang mempunyai ciri kemalaysiaan. Bagi seorang arkitek kata beliau rekabentuk masing-masing selalunya dipengaruhi juga oleh "school of thought" mereka. Beliau juga melontarkan persoalan bagaimana ukiran Melayu turut dipengaruhi oleh suasana persekitaran,kebudayaan ora…

Catatan Kembara di Thailand

oleh Wan Mohamad Wasif Catatan Kembara di Thailand
Sudah lama saya memasang niat untuk kembara ke Selatan Thailand apatahlagi selepas mendengar kisah pengalaman sahabat-sahabat yang mengadakan pelbagai program kebajikan dan pendidikan disana.


Ada yang ke sana membuat kajian tentang sejarah dan tokoh di Pattani,ada yang menjadi sukarelawan mengajar Bahasa Melayu di sana,ada yang mengisi pelbagai program khusus untuk anak-anak yatim disana.Faktor keselamatan sering menghalang saya untuk kembara ke sana,apatahlagi tv di Malaysia sering juga memaparkan berita tentang pembunuhan-tembak menembak di Selatan Thailand sehingga mengerunkan sebahagian orang  untuk ke sana dan beberapa kali juga saya dinasihatkan untuk menangguhkan kunjungan ke sana atas faktor keselamatan oleh sebahagian orang yang mengikuti perkembangan berita terhadap apa yang sedang berlaku disana.Mendengar kisah pengalaman sahabat yang telah kembara disana tanpa apa-apa masalah membuatkan saya cemburu untuk ke sana.
Pelawaan un…

21st Century Maritime Silk Road and Chinese Soft Review and Prospect

Perbincangan mengenai 'Silk Road' atau Laluan Sutera akan sama sekali menyentuh period era Kerajaan Melayu Malaka, ini dijelaskan menerusi pembentangan oleh Prof. Zhang Xiping bertajuk Malacca: The Dynamic Nexus of East West Contact (merupakan pengarah Institut Pengajian China Antarabangsa, Universiti Pengajian Hubungan Luar Beijing, China) dan menyentuh berkenaan kerajaan Samudra merujuk 'Sumatera'. Seminar Antarabangsa dibawah tajuk 21st Century maritime Silk Road and Chinese Soft Power : Review and Prospect. Apa yang perlu diperhati di sini adalah fakta dan pensejarahan Melaka sekaligus Sumatera. 
Pertama menyentuh rujukan yang digunapakai masih mengambil dari sumber2 lama dari barat sekalipun perbincangan ada merentas period kolonial. Dari aspek sejarah adalah pengulangan fakta dari sumber yang sama iaitu melihat Melaka dari perspektif sejarah perdagangan India dan berkitar di Lautan India. Pada kebiasaannya dalam penulisan sejarah Kepulauan Melayu-Indonesia (Melak…