Skip to main content

Menghargai ahli sukan muda

oleh Effendy Zulkifly

Isu terkini yang hangat diperkatakan di Malaysia terutama di media sosial yang menjadi trending adalah mengenai pengiktirafan bakat anak-anak muda dalam bidang sukan terutama yang berusia 12 tahun ke bawah.Menurut perhatian saya. Isu duit bukan isu utama. Namun jika hadiah ingin diberikan dalam pertandingan itu adalah wang ringgit, maka tidak wajar dibuat replika mock cheque besar tapi dengan nilai yang sangat rendah sehingga tahap nilainya ialah 30,20,10 ringgit dan sebotol air plastik.
Di barat, duit bukan keutamaan tetapi para pemenang kanak-kanak ini diiktiraf sewajarnya. Mereka diberikan medal, certificate, liputan media dan sudah pasti akan diberikan tindakan susulan sistematik menggilap bakat tersebut di pusat latihan swasta yang selalunya akan menyediakan sponsorship tajaan latihan professional ke atas bakat anak muda itu dalam bentuk bantuan kewangan, latihan dan juga pengajian akademik (ini berdasarkan pengalaman saya menghantar adik bongsu saya bermain bola sepak di luar negara sewaktu ketika dahulu).
Di Malaysia, tindakan susulan ke atas bakat hebat sangat kurang. Apatah lagi jika bakat itu adalah anak kampung yan tidak punyai wang dan sokongan keluarga. Sebagai contoh selepas menang pertandingan lumba basikal itu dan dengan kemenangan RM 30,20,10 di manakah bakat-bakat baru itu akan dibawa?
Isu RM 30,20,10 juga menjadi panas kerana masyarakat masih marah dengan isu-isu pecah amanah RM100 juta yang tidak disedari dan tidak diketahui oleh pihak menteri sendiri. Malahan penganjuran lumba basikal itu dilihat hebat dengan kehadiran menteri dan mock cheque yang nampak gah namun taraf penilaian hadiah setaraf dengan hadiah di acara sukaneka bagi hari keluarga syarikat swasta kecil.
Kesimpulan.
Hadiah wang jika ingin diberi, berikan dengan nilai tinggi dan sewajarnya supaya dapat digunakan oleh para pemenang untuk kegunaan maintainance alatan sukan dan makanan atlet.
Penganjuran hebat juga harus konsisten melatih bakat yang diperolehi melalui data base kemenangan ahli sukan muda ini dalam pertandingan yang dianjurkan seterusnya menjadi medan pegawai scouting bakat baharu melihat potensi anak muda sukan di masa hadapan.
Event management dalam acara sukan haruslah telus dan bijak memahami sentimen masyarakat. Ibu bapa yang berkorban wang ringgit dan masa harus bersedia dari segi mentaliti dan psikologi kerana management sukan kita belum lagi di tahap yang sama dengan negara maju.
Kepada atlet muda dan keluarga. Jangan putus asa, jaga kesihatan, jaga pemakanan dan jaga juga pendidikan di sekolah mahupun universiti sebagai back up untuk sebarang kemungkinan yang ada dalam bidang sukan.
Sukan di Malaysia perlukan banyak pengorbanan ibu bapa dan keluarga. Itulah resipi kejayaan utama, sokongan keluarga!
Majulah sukan untuk negara!

Comments

Popular posts from this blog

Bersama Hijjaz Kasturi ,Arkitek Terkenal

Pembentangan menarik arkitek terkenal negara,Hijjaz Kasturi di ASWARA lewat petang tadi. Hijjaz Kasturi yang bertanggungjawab merekabentuk bangunan-menara yang unik-unik di Malaysia seperti menara rebung TM,bangunan Tabung Haji,menara Maybank,Pusat Konvensyen Putrajaya ,menara Alor Star dan banyak lagi.

Beliau bicara soal idea INOVATIF ,rekabentuk yang menekankan aspek GO GREEN,dan kerja-kerja KREATIF. Idea senibina beliau punya makna tersendiri dan penuh falsafah disamping menerap mesej kemelayuan keislaman kemalaysian. Misalnya menara Maybank punya falsafah dari rekabentuk keris Melayu manakala Tabung Haji itu ada falsafah rukun Islam dari rekabentuknya.Beliau mengharapkan kita tetap membahaskan soal rekabentuk yang mempunyai ciri kemalaysiaan. Bagi seorang arkitek kata beliau rekabentuk masing-masing selalunya dipengaruhi juga oleh "school of thought" mereka. Beliau juga melontarkan persoalan bagaimana ukiran Melayu turut dipengaruhi oleh suasana persekitaran,kebudayaan ora…

Catatan Kembara di Thailand

oleh Wan Mohamad Wasif Catatan Kembara di Thailand
Sudah lama saya memasang niat untuk kembara ke Selatan Thailand apatahlagi selepas mendengar kisah pengalaman sahabat-sahabat yang mengadakan pelbagai program kebajikan dan pendidikan disana.


Ada yang ke sana membuat kajian tentang sejarah dan tokoh di Pattani,ada yang menjadi sukarelawan mengajar Bahasa Melayu di sana,ada yang mengisi pelbagai program khusus untuk anak-anak yatim disana.Faktor keselamatan sering menghalang saya untuk kembara ke sana,apatahlagi tv di Malaysia sering juga memaparkan berita tentang pembunuhan-tembak menembak di Selatan Thailand sehingga mengerunkan sebahagian orang  untuk ke sana dan beberapa kali juga saya dinasihatkan untuk menangguhkan kunjungan ke sana atas faktor keselamatan oleh sebahagian orang yang mengikuti perkembangan berita terhadap apa yang sedang berlaku disana.Mendengar kisah pengalaman sahabat yang telah kembara disana tanpa apa-apa masalah membuatkan saya cemburu untuk ke sana.
Pelawaan un…

21st Century Maritime Silk Road and Chinese Soft Review and Prospect

Perbincangan mengenai 'Silk Road' atau Laluan Sutera akan sama sekali menyentuh period era Kerajaan Melayu Malaka, ini dijelaskan menerusi pembentangan oleh Prof. Zhang Xiping bertajuk Malacca: The Dynamic Nexus of East West Contact (merupakan pengarah Institut Pengajian China Antarabangsa, Universiti Pengajian Hubungan Luar Beijing, China) dan menyentuh berkenaan kerajaan Samudra merujuk 'Sumatera'. Seminar Antarabangsa dibawah tajuk 21st Century maritime Silk Road and Chinese Soft Power : Review and Prospect. Apa yang perlu diperhati di sini adalah fakta dan pensejarahan Melaka sekaligus Sumatera. 
Pertama menyentuh rujukan yang digunapakai masih mengambil dari sumber2 lama dari barat sekalipun perbincangan ada merentas period kolonial. Dari aspek sejarah adalah pengulangan fakta dari sumber yang sama iaitu melihat Melaka dari perspektif sejarah perdagangan India dan berkitar di Lautan India. Pada kebiasaannya dalam penulisan sejarah Kepulauan Melayu-Indonesia (Melak…