Skip to main content

Pengantarabangsaan pemikiran pemimpin muda Malaysia

oleh Effendy Zulkifly

Secara umumnya dan pemerhatian peribadi saya. Sahabat-sahabat anak muda yang berusia lingkungan 25 tahun ke bawah dari luar negara seperti Indonesia, Filipina dan negara-negara maju seperti USA, UK, German dan Australia dilihat matang awal.
Tanpa bantuan secara direct kerajaan negara masing-masing mereka mampu menggerakkan event antarabangsa yang melibatkan banyak negara seluruh dunia sebagai rangkaian network mereka untuk business, education dan social movement.


Saya kagum dengan mereka. Di Malaysia bagaimana? Adakah hanya dengan bergantung kepada kerajaan dan subsidi segala aspek menyebabkan anak muda kita dilihat tidak berdaya dan lemah mandiri dan berusaha bersaing di peringkat antarabangsa. Database saya untuk jaringan pemimpin muda antarabangsa memang ada dari luar Malaysia.
Saya perlukan lagi info anak-anak muda Malaysia yang berani bersaing di peringkat antarabangsa, menganjurkan program antarabangsa tanpa terlalu bergantung kepada kerajaan dan buktikan anak muda Malaysia juga cukup matang dan berpotensi menjadi pemimpin dunia masa hadapan. Info ini perlu kepada saya untuk saya 'match' kan dengan network antarabangsa yang saya ada.
Dalam masa yang sama kita membanggakan nama negara dan tunjukkan imej yang baik kepada sahabat-sahabat antarabangsa kita. Kisah kejayaan Tun Dr  Mahathir di peringkat antarabangsa juga boleh menjadi kisah inspirasi.


Jasa Tun Razak di peringkat antarabangsa juga perlu dihayati selalu sebagai inspirasi selaku pengasas ASEAN bersama rakan-rakan menteri luar ASEAN ketika itu bersama pemimpin - Menteri Luar Indonesia, Filipina, Singapura dan Thailand (Adam Malik, Narciso R. Ramos, S. Rajaratnam dan Thanat Khoman) - duduk bersama di dewan utama Jabatan Hal Ehwal Luar di Bangkok, Thailand dan menandatangani satu dokumen yang kini dikenali sebagai "Deklarasi ASEAN".
Waktu itu atas jasa Tun Razak dalam mengasaskan ASEAN, Malaysia menjadi negara berkecuali yang sangat dihormati oleh kuasa dunia seperti China, Rusia dan USA juga harus terpahat erat sebagai contoh tauladan aspirasi dalam jiwa anak muda kita.
Saya akan terus berusaha berdikari dan mandiri dalam usaha pengantarabangsaan pemikiran anak muda Malaysia bersempena inspirasi legasi kepemimpinan negara kita yang hebat sewaktu ketika dahulu.

Comments

Popular posts from this blog

Bersama Hijjaz Kasturi ,Arkitek Terkenal

Pembentangan menarik arkitek terkenal negara,Hijjaz Kasturi di ASWARA lewat petang tadi. Hijjaz Kasturi yang bertanggungjawab merekabentuk bangunan-menara yang unik-unik di Malaysia seperti menara rebung TM,bangunan Tabung Haji,menara Maybank,Pusat Konvensyen Putrajaya ,menara Alor Star dan banyak lagi.

Beliau bicara soal idea INOVATIF ,rekabentuk yang menekankan aspek GO GREEN,dan kerja-kerja KREATIF. Idea senibina beliau punya makna tersendiri dan penuh falsafah disamping menerap mesej kemelayuan keislaman kemalaysian. Misalnya menara Maybank punya falsafah dari rekabentuk keris Melayu manakala Tabung Haji itu ada falsafah rukun Islam dari rekabentuknya.Beliau mengharapkan kita tetap membahaskan soal rekabentuk yang mempunyai ciri kemalaysiaan. Bagi seorang arkitek kata beliau rekabentuk masing-masing selalunya dipengaruhi juga oleh "school of thought" mereka. Beliau juga melontarkan persoalan bagaimana ukiran Melayu turut dipengaruhi oleh suasana persekitaran,kebudayaan ora…

Catatan Kembara di Thailand

oleh Wan Mohamad Wasif Catatan Kembara di Thailand
Sudah lama saya memasang niat untuk kembara ke Selatan Thailand apatahlagi selepas mendengar kisah pengalaman sahabat-sahabat yang mengadakan pelbagai program kebajikan dan pendidikan disana.


Ada yang ke sana membuat kajian tentang sejarah dan tokoh di Pattani,ada yang menjadi sukarelawan mengajar Bahasa Melayu di sana,ada yang mengisi pelbagai program khusus untuk anak-anak yatim disana.Faktor keselamatan sering menghalang saya untuk kembara ke sana,apatahlagi tv di Malaysia sering juga memaparkan berita tentang pembunuhan-tembak menembak di Selatan Thailand sehingga mengerunkan sebahagian orang  untuk ke sana dan beberapa kali juga saya dinasihatkan untuk menangguhkan kunjungan ke sana atas faktor keselamatan oleh sebahagian orang yang mengikuti perkembangan berita terhadap apa yang sedang berlaku disana.Mendengar kisah pengalaman sahabat yang telah kembara disana tanpa apa-apa masalah membuatkan saya cemburu untuk ke sana.
Pelawaan un…

21st Century Maritime Silk Road and Chinese Soft Review and Prospect

Perbincangan mengenai 'Silk Road' atau Laluan Sutera akan sama sekali menyentuh period era Kerajaan Melayu Malaka, ini dijelaskan menerusi pembentangan oleh Prof. Zhang Xiping bertajuk Malacca: The Dynamic Nexus of East West Contact (merupakan pengarah Institut Pengajian China Antarabangsa, Universiti Pengajian Hubungan Luar Beijing, China) dan menyentuh berkenaan kerajaan Samudra merujuk 'Sumatera'. Seminar Antarabangsa dibawah tajuk 21st Century maritime Silk Road and Chinese Soft Power : Review and Prospect. Apa yang perlu diperhati di sini adalah fakta dan pensejarahan Melaka sekaligus Sumatera. 
Pertama menyentuh rujukan yang digunapakai masih mengambil dari sumber2 lama dari barat sekalipun perbincangan ada merentas period kolonial. Dari aspek sejarah adalah pengulangan fakta dari sumber yang sama iaitu melihat Melaka dari perspektif sejarah perdagangan India dan berkitar di Lautan India. Pada kebiasaannya dalam penulisan sejarah Kepulauan Melayu-Indonesia (Melak…